Jdi na obsah Jdi na menu
 


První várka

3. 3. 2013

 

Vložím sem první dva zápisky ze čtenářského deníku, které jsou vhodné i k maturitě.

Jedná se o Malý princ - Antoine a Tři kamarádi - Erich.

 

HLAVIČKA

Jméno autora: Erich Maria Remarque

Název díla: Tři kamarádi

Vydavatelství: Odeon v Praze roku 1970

Překlad: Karel Houba

 

STRUČNÝ OBSAH

 Příběh se odehrává v Německu ve 20. letech 20. století.
Tři nerozluční přátelé-váleční kamarádi pracují společně v autodílně. Otáčí se, jak jen to jde v této nuzné době. Ale i přes všechno, co se děje, neztrácejí smysl pro humor. Jejich velkým dílem a ještě větší chloubou je postarší vozidlo s výkonem toho nejnovějšího - Karel. Díky tomuto závodníkovi se také seznámí s krásnou Patricií. Robert, ve dvoření ne příliš zkušený, se začne o Pat zajímat. I když jejich vztah zpočátku nevypadal závazně, oba si posléze uvědomí, že bez sebe nemohou být. Robert, přítel všech místních prostitutek, člověk, který přežívá ze dne na den, barový hudebník, má skutečně pevný bod. Bohužel každá krása má svůj kaz, nic není dokonalé. U Pat se opět začne projevovat již dříve léčená tuberkulóza. Neděje se nic zvláštního, až když jede Robert s Pat na víkend k moři, kde se objeví první velké chrlení krve. Robert je v šoku, protože o ničem nevěděl, ihned kontaktuje jejího lékaře. Ten doporučí okamžité přemístění do horského sanatoria. Jen pár dní po přestěhování do domu, kde bydlí i Robert, odjíždí Pat do hor. Následuje trojúhelník tragických událostí. Pan Hesse, Robertův soused, se neustále snažil. Ušetřil, co šlo, pracoval a pracoval. A také se hádal s ženou. Ta se jednoho dne rozhodla a odešla bez jakéhokoliv rozloučení. Hesse se trápil, psychicky neunesl ztrátu a oběsil se. Dalším bodem byl Gottfried. Při jedné politické schůzi je zastřelen mladým revolucionářem, kterého čeká odplata oko za oko, zub za zub. Posledním elementem je Pat. Zdálo se, že se její zdravotní stav zlepšuje, ale nečekaně nastal zlom, který se již nedal překonat. Umírala v bolestech, ale měla ve své blízkosti milovanou osobu.

 
 

HLAVNÍ MYŠLENKA

Tento román má hlavní myšlenku v kamarádství které, získané v extrémních podmínkách válečných zákopů, vydrží a je nade všechny materiální hodnoty (viz. auto Karel). Narozdíl od románu Cesta zpátky, kde kamarádství návrat do normálního života nepřežilo.


POSTAVY

Robert Lohkamp - vojenský vysloužilec, přátelský, trochu piják

Gottfried Lenz - šprýmař s blonďatou hřívou

Otto Koster - z těch tří kamarádů asi nejrozumnější, majitel společné dílny

Patricie Hollmannová - mladičká dívka, onemocněla tuberkulózou, milá, každého si získá

 

PROSTŘEDÍ a DOBA

Děj románu známého spisovatele se odehrává v Německu ve 20. letech 20. století.

 

KOMPOZICE

Reportážní dokumentárnost, názornost (očité svědectví). Osobní výpověď mladého hrdiny a rozmluvy vojáků.

 

JAZYKOVÉ PROSTŘEDKY

Úvahy (ich-forma), závěrečná zpráva o Pavlově smrti (er-forma). Úvodní motto - "Zpráva o generaci, která byla zničena válkou, i když unikla jejím granátům". Retrospektiva - vzpomínky vojáka po návratu z bojiště; mozaika epizod (minulost i přítomnost)

V úvodu a na konci díla používá autor Ich-formu, uprostřed knihy popisuje zážitky malého prince v Er-formě. Vyskytují se zde monology i dialogy.

 

ZAŘAZENÍ DÍLA DO KONTEXTU AUTOROVY TVORBY

Erich Maria Remarque ve svých dílech líčí příběhy mladých lidí se všemi radostmi i starostmi jejich života poznamenaného válkou. Tím se blíží autorům tzv. ztracené generace.

Jeho další díla:

Na západní frontě klid a její volné pokračování Cesta zpátky

Čas žít, čas umírat

Černý obelisk

Vítězný oblouk

Nebe nezná vyvolených

 

ZAŘAZENÍ AUTORA DO KONTEXTU DOBY

Dalším typickým představitelem tzv. ztracené generace byl např. Ernest Hemingway (Komu zvoní hrana, Sbohem, armádo!).

 HLAVIČKA

 Jméno autora: Antoine de Saint-Exupéry

Název díla: Malý Princ

Vydavatelství: Albatros Praha 1989

Překlad: Zdeňka Stavinohová

 

STRUČNÝ OBSAH

Autorovo letadlo mělo poruchu a on přistál v poušti. Setkal se s malým princem, který přišel z jiné planety, a spřátelili se spolu. Malý princ po něm chtěl, aby mu nakreslil beránka. Byl spokojen, když mu letec nakreslil bedničku. Představoval si, že je beránek v bedničce. Princ mu vyprávěl svoje vzpomínky. Odešel ze své malinké planety, na které jsou tři sopky a jediná květina, protože se svou kytkou měl problémy. Navštívil sedm planet. Na první planetě byl král, jenž žil sám a chtěl někomu vládnout. Myslel si, že vládne celému vesmíru. Viděl v princovi svého poddaného. Na druhé planetě žil domýšlivec, který v každém viděl svého obdivovatele. Na třetí planetě žil pijan. Na čtvrté byznysmen, který počítal hvězdy. Myslel si, že mu patří. Na páté planetě žil lampář, který rozsvěcoval a zhasínal lampu. Ale jeho planeta se točila tak rychle, že ji rozsvěcoval nebo zhasínal každou minutu. Na šesté planetě žil zeměpisec, jenž považoval svoji vědu za nejdůležitější, pouze zapisoval do knih a připadal si příliš důležitý na to, aby počítal města, řeky a hory. Čeká na badatele, kteří mu podají zprávu o okolí.

 Sedmá planeta, jíž navštívil, byla Země. Setkal se tady s hadem, růžemi a liškou, která se stala jeho přítelkyní, protože si ji ochočil. Díky lišce pochopil, co je to přátelství, a objevil znovu svoji lásku ke své jediné růži, která je na jeho planetě. Setkal se s výhybkářem, který mu řekl, že lidé nevědí, proč jezdí sem a tam vlakem, a navíc tak rychle. Potkal také obchodníka, který vymýšlí pilulky, díky nimž člověk nepotřebuje pít, a tím si spoří čas. Potom se setkal s letcem, který se stal jeho přítelem. Letec opravil své letadlo a našel s malým princem studnu s vodou. Duše malého prince opustila Zemi díky hadu, který ho uštknul. Malý princ nechal na Zemi svoje tělo a vrátil se ke své květině. Letec na něj bude celý život s láskou vzpomínat, obzvlášť, když se podívá na hvězdy.


 

HLAVNÍ MYŠLENKA

Autor chtěl v díle ukázat lásku, upřímnost, lidskost, nezáludnost a opravdovost v postavičce malého prince.


POSTAVY

Malý princ, král, domýšlivec, opilec, byznysmen, lampář, zeměpisec.

 

PROSTŘEDÍ a DOBA

Děj knihy se odehrává v africké poušti za druhé světové války.

 

 

KOMPOZICE a JAZYKOVÉ PROSTŘEDKY

Začátek a konec knihy je psán chronologicky, při popisu situace na jednotlivých dalekých planetkách se malý princ vrací ve vzpomínkách.

V úvodu a na konci díla používá autor Ich-formu, uprostřed knihy popisuje zážitky malého prince v Er-formě. Vyskytují se zde monology i dialogy.

 

ZAŘAZENÍ DÍLA DO KONTEXTU AUTOROVY TVORBY

Byl zpracován v několika filmových adaptacích včetně filmového muzikálu, dvou oper a jednoho animovaného seriálu.

Malého prince začal Antoine de Saint-Exupéry psát v nejničivější době svého života, v době porážky a ztráty svobody nejen rodné země, ale i celého světa. V době, kdy v leteckých bojích o Francii, zahynuli téměř všichni jeho kamarádi. Byl psán daleko za mořem v době, kdy musel nečinněsedět a tiše trpět.

Jeho dalšími díly jsou například Letec, Kurýr na jih, Noční let nebo nedokončené dílo Citadela.

 

ZAŘAZENÍ AUTORA DO KONTEXTU DOBY

Křesťanský humanismus.

Anatole France – filozofické romány – Historie našich dnů, Bohové žízní, Ostrov tučňáků

Jiný malý princ

Dokumentární, Československo, 1967

Režie: Vladimír Sís
Hrají: Norodom Sihamoni, Norodom Sihanouk

 

Autor: kristof415